Friday, June 8, 2012

ទទួលទានផ្លែក្រូច និងទំពាំងបាយជូរការពារ​ជំងឺស្រ្ដូក

យោង​តាម​លទ្ធផល​នៃ​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​ថ្មីមួយការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ក្រូច និង​ផ្លែ​ទំពាំង​បាយ​ជូរ អាច​កាត់​បន្ថយ​ហានី​ភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាមក្នុង​ខួរ​ក្បាល ឬ​ជំងឺ​ស្រ្ដូក​បាន។ ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ទាំង​ពីរ​នេះ ដែល​រួមមាន​ទាំង​ការ​ញ៉ាំ​សាច់​ និង​ការ​ញ៉ាំ​ទឹក គឺ​សុទ្ធ​តែ​អាច​ការពារ​ជំងឺ​ដែល​វាយ​ប្រហារ​ខួរ​ក្បាល​ដ៏​សាហាវ​មួយ​នេះ ដោយ​សារ​តែ​ជាតិ​ប្រឆាំង​អុក​ស៊ីត​កម្ម​ដ៏​ខ្លាំង​ក្លា​ដែល​មាននៅ​ខាង​ក្នុង​។
ក្រុម​អ្នកស្រាវ​ជ្រាវ​បាន​ធ្វើ​ការ​ស៊ើប​អង្កេត​លើ​ប្រសិទ្ធិ​ភាព​នៃ​ការ​ការពារ​ដោយ​ជាតិ​ប្រឆាំង​អុក​ស៊ីត​កម្ម ដែល​មាន​នៅ​ក្នុង​ផ្លែ​ឈើ បន្លែ សូកូឡា និង​ស្រា​ក្រហម​។ ជា​លទ្ធផល​បាន​បង្ហាញ​ថា ស្រ្ដី​ដែល​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ឈើ​ដែលមាន​ជាតិ​ប្រឆាំង​អុក​ស៊ីត​កម្ម​ខ្ពស់ នឹង​អាច​កាត់​បន្ថយ​ហានីភ័យ​នៃ ជំងឺ​ស្រ្ដូក​បាន​ដល់ទៅ ១៩ភាគ​រយ លើស​ស្រ្ដី​ដែល​មិន​សូវ​ទទួល​បាន​ជាតិ​ប្រឆាំង​អុក​ស៊ីត​កម្ម​ខ្ពស់​។
កម្រិត​ជាតិ​ប្រឆាំង​អុក​ស៊ីត​កម្ម​ដែល​ខ្ពស់បំផុត គឺ​ប្រហែល ៤៥មីលីក្រាម​ក្នុងមួយ​ថ្ងៃ​។ ការ​ញ៉ាំ​ទឹក​ក្រូច​មួយ​កែវ​ អាច​ផ្ដល់​ឲ្យ​អ្នក​នូវ​សារធាតុ​នេះ ពី ២០ ទៅ​៥០មីលីក្រាម។
នៅក្នុង​ការ​សិក្សា​ស្រាវ​ជ្រាវ​ដដែល​នេះ បាន​បង្ហាញ​ថា ផ្លែ​ក្រូច និង​ផ្លែ​ទំពាំង​បាយ​ជូរ​ គឺ​ជា​ប្រភព​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុក​ស៊ីតកម្ម ដោយ​ក្នុង​នោះ ៨២ភាគ​រយ​ក្នុង​ផ្លែ​ក្រូច និង​១៤ភាគ​រយ​ក្នុង​ផ្លែ​ទំពាំង​បាយ​ជូរ​៕

No comments:

Post a Comment