Saturday, September 15, 2012

ផឹក​តែ​ជួយ​ការពារ​មិន​ឲ្យ​ឡើង​ទម្ងន់​

ការផឹក “​តែ​” អាច​នឹង​ជួយ​ទប់ស្កាត់​កុំ​ឲ្យ​ឡើង​ទម្ងន់ ដែល​បណ្តាលមកពី​ការបរិភោគ​អាហារ​មិនល្អ​របស់​ស្ត្រី​ទាំងឡាយ​។​
​​អ្នកស្រាវជ្រាវ បាន​រកឃើញថា ការផឹក “​តែ​” ជា​ទៀងទាត់ ក៏​អាច​ទប់ស្កាត់​ផល​អាក្រក់​ផ្សេងៗ កើត​មកពី​ការផ្លាស់ប្តូរ​នៅក្នុង​ឈាម ដែល​បណ្តាលមកពី​ការបរិភោគ​អាហារ​ដែលមាន​ខ្លាញ់​ច្រើន ហើយ​ការផ្លាស់ប្តូរ​មិនល្អ​នេះ អាច​នាំ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​២​។​
​​នៅក្នុង​ការស្រាវជ្រាវ​ដែល​គេ​ធ្វើ​ឡើងលើ​សត្វ​កណ្តុរ សត្វ​កណ្តុរ​ខ្លះទៀត ត្រូវបាន​គេ​ឲ្យ​ស៊ី​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ខ្ពស់ ហើយ​កណ្តុរ​ខ្លះទៀត ត្រូវបាន​គេ​ឲ្យ​ស៊ី​អាហារ​ធម្មតា​។ បន្ទាប់មកទៀត សត្វ​កណ្តុរ​ទាំងនោះ ត្រូវបាន​គេ​បំបែក​ជា​ក្រុម​តូចៗ​ទៀត ហើយ​គេ​ឲ្យ​កណ្តុរ​ខ្លះ​ផឹកទឹក  “​តែ​បៃតង​” និង​កណ្តុរ​ខ្លះ​ផឹក “​តែ​ខ្មៅ​” ក្នុង​រយៈពេល ១៤​សប្តាហ៍​។ 
​​លទ្ធផល​បាន​បង្ហាញថា “​តែ​” ទាំងពី​ប្រភេទ បាន​ទប់ស្កាត់​ការឡើង​ទម្ងន់​ដងខ្លួន និង​ទប់ស្កាត់​ការប្រមូលផ្តុំ​នៃ​ខ្លាញ់​នៅ​ក្បាលពោះ ដែល​ច្រើនតែ​បណ្តាលមកពី​ការហូប​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​។ គេ​ក៏បាន​សង្កេតឃើញ​ដែរ​ថា បើទោះជា “​តែ​” ទាំងពីរ​ប្រភេទ ផ្តល់​ផល​ល្អ​ដូចគ្នា​ក្នុងការ​ទប់ស្កាត់​ការឡើង​ទម្ងន់​ក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែ​ចំពោះ “​តែ​ខ្មៅ​” វា​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ផ្សេងទៀត ដូចជា កាត់បន្ថយ កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​អាក្រក់ និង​បង្កើន​ការផលិត​អាំង​ស៊ុយ​លីន ជាដើម​។​
​​ការស្រាវជ្រាវ​ដែល​គេ​ធ្វើឡើង​នៅ​សកល​វិទ្យាល័យ ខូ​ប៊ី (Kobe) ជប៉ុន ត្រូវបាន​បោះពុម្ពផ្សាយ​នៅក្នុង​ព្រឹត្តិបត្រ Agricultural and Food Chemistry​។​
​ប្រជាជន​អង់គ្លេស​ចូលចិត្ត​ផឹក​តែ​យ៉ាង​ទៀងទាត់​។ បណ្ឌិត ឃែ​រ​រី​រូ​ថុ​ន (Carrie Ruxton) បាន​និយាយថា លទ្ធផល​នៃ​ការសិក្សា​នេះ គឺជា​ដំណឹង​ល្អ​សម្រាប់​អ្នក​និយម​ផឹក “​តែ​” ពិសេស​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ផឹក “​តែ​ខ្មៅ​”​។​
​លោក​បាន​បន្តថា “​បើទោះបីជា​លទ្ធផល​នៃ​ការស្រាវជ្រាវ ចាំបាច់​ត្រូវធ្វើ​ការអះអាង​បញ្ជាក់​តាមរយៈ​ការស្រាវជ្រាវ​នេះ រកឃើញថា (​តែ​)​ជួយ​ទប់ស្កាត់​ការឡើង​ទម្ងន់ និង​រារាំង​ផល​អាក្រក់​ទាំងឡាយ ដែល​បណ្តាលមកពី​ការប្រែប្រួល​នៃ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ផងដែរ​។ ចំណែក​តែ​ខ្មៅ វិញ មាន​ផល​ល្អ ជាពិសេស​នៅត្រង់ថា កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​អាក្រក់​នៅក្នុង​ឈាម និង​ជួយ​ជំរុញ​ជាតិ​អាំង​ស៊ុយ​លីន​”​។​
​​ការផឹក “​តែ​” ធ្លាប់​ត្រូវបាន​គេ​រកឃើញថា អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​គ្រោះថ្នាក់ ដែល​បណ្តាលមកពី​រោគ​មួយចំនួន ដូចជា​រោគ​បេះដូង រោគ​មហារីក និង​រោគ​ភ្លេចភ្លាំង​ផងដែរ​។ ការស្រាវជ្រាវ​មួយចំនួន ក៏បាន​រកឃើញ​ផងដែរ​ថា ការផឹក “​តែ​” ជា​ទៀងទាត់​ក្នុង​រយៈពេល ១០​ឆ្នាំ ឬ​ច្រើនជាង ១០​ឆ្នាំ អាច​នឹង​បង្កើន​ភាពរឹងមាំ​របស់​ឆ្អឹង​បាន​ផងដែរ​៕​

No comments:

Post a Comment