Sunday, June 16, 2013

អត្ថប្រយោជន៍​របស់​ដំឡូងជ្វា​ចំពោះ​សុខភាព​


មិន​ខុស​ពី​ប្រភេទ​ផ្លែឈើ និង បន្លែ​ដទៃទៀត ដំឡូងជា្វ​គឺ​ពិតជា​មាន​អត្ថប្រយោជ​ន៍​ជា​ច្រើន ចំពោះ​សុខភាព​របស់​យើង​រាល់គ្នា​។ ខាងក្រោម​នេះ គឺជា​គុណសម្បត្តិ​ដែល​អ្នក​នឹង​ទទួលបាន នៅពេល​ដែល​អ្នក បាន​ទទួលទាន​ដំឡូងជ្វា​ជាប្រចាំ​៖
១.​វា​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​ស​សៃ​ដ៏​ច្រើន​លើសលុប​
​ដំឡូងជ្វា គឺ​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​ស​សៃ​ស្ទើរតែ ២​ដង​ច្រើនជាង ប្រភេទ​ដំឡូង​ផ្សេងៗ​ទៀត​។ ក្នុង​ដំឡូងជា្វ​មួយ ផ្លែ​គឺមាន​ស្តុក​នូវ ជាតិ​ស​សៃប្រមាណ​ជា ៧​ក្រាម ដែល​វា​នឹង​បង្កើតបាន​ជា​ជាតិ​ម្ស៉ៅ​ដ៏​ល្អ បន្ថែម​ទៅលើ អាហារ​រាល់​ប្រភេទ​។ កម្រិត​ស្តុក​ទុក​ដ៏​ខ្ពស់​នៃ​ជាតិ​ស​សៃនេះ បាន​ផ្តល់​អោយ​វា​នូវ គុណភាព​នៃ​ការដុត រំលាយ​ដ៏​យឺត ក្នុង​រាងកាយ ដែល​វា មានន័យ​ថា ថាមពល​កាឡូរី​នឹង​ត្រូវ​បាន​ប្រើប្រាស់​យ៉ាង​យឺតៗ និង មាន​ប្រសិទ្ធិភាព ជាង​ពពួក​អាហារ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រាត ដែល​មាន​ជាតិ​ស​សៃ​ទាប​។​
២. ជួយ​ធ្វើអោយ​បេះដូង​មាន​សុខភាព​ល្អ​
​ដំឡូងជ្វា គឺ​មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន B6 ក្នុង​កម្រិត​ដ៏​ខ្ពស់​។ វីតាមីន​នេះ គឺ​មាន​សារៈសំខាន់ ក្នុងការ​បំបែក នូវ​សារធាតុ​ម្យ៉ាង ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ហៅថា homocysteine ដែល​ធ្វើអោយ​ស​សៃ​អាទែ និង ស​សៃ​ឈាម​ឡើងរឹង​ក្រិន​។ វីតាមីន B6 នេះ ក៏​បាន​ជួយ​រក្សា​អោយ ផ្លូវ​នៃ​លំហូរ​ឈាម​ដែល​សំខាន់ៗ មាន​ភាពបត់បែន និង មាន​សុខភាព​ល្អ ដែល​វា​នឹង​ជួយ​ធ្វើអោយ​ចរន្តឈាម​ធ្វើដំណើរ​បាន​យ៉ាង​ល្អ នៅក្នុង​សិរី​រាង្គ និង រាងកាយ​របស់​យើង​។​
​បន្ថែម​ពី​នេះ​ទៅទៀត ដំឡូងជ្វា មាន​ផ្ទុក​ផងដែរ​នូវ កម្រិត​ដ៏​ខ្ពស់​នៃ​ប៉ូ​តា​ស្យូម​។ វា​មាន​តួនាទី​យ៉ាង​សំខាន់ ក្នុង​ការជួយ​បន្ទាប​សម្ពាធ​ឈាម ដោយ​ជួយ​គ្រប់គ្រង​នូវ​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ដែល​លើស នៅក្នុង​រាងកាយ និង​លៃ​តម្រូវ​តុល្យភាព​នៃ​សារធាតុ​រាវ នៅក្នុង​រាងកាយ​អោយ​មាន​លំនឹង​ល្អ​។ វា​ក៏​ជា​ប្រភេទ​អេឡិចត្រូ​លីត្រដ៏ សំខាន់ ដែល​ជួយ​ក្នុងកា​រលៃ​តម្រូវ​នូវ ចង្វាក់បេះដូង​ពី​ធម្មជាតិ និង ជួយ​រក្សា​មុខងារ​ជា​ប្រក្រតី​របស់ ខួរក្បាល និង ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ​កណ្តាល​ផងដែរ​។​
៣. វា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារជាតិ​បេតា​ការ៉ូ​តែន ( Beta-carotene) 
​បេតា​ការ៉ូ​តែន ឬ ត្រូវបាន​គេ​ហៅ​ម្យ៉ាងទៀត​ថា វីតាមីន A គឺជា​ប្រភេទ​សារធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រតិកម្ម​អុកស៊ីត​ដ៏​សំខាន់​មួយ​។ ដំឡូងជ្វា​ក្នុង​ទំហំ​ដ៏​សមល្មម​មួយ អាច​ផ្តល់អោយ​រាងកាយ​អ្នក​នូវ កម្រិត​នៃ​វីតាមីន A ដែល​ត្រូវបាន​ណែនាំ សម្រាប់​ការ​ទទួលទាន​ជា​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​។ វីតាមីន​មួយ​នេះ គឺ​មាន​អត្ថប្រយោជន៍ នៅ​ក្នុង​ការ​បង្ការ​នូវ ប្រភេទ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ផ្សេងៗ​ជាច្រើន ដោយសារ​តែ​វា គឺជា​សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រតិកម្ម អុកស៊ីត​ដ៏​មាន​សក្តានុពល​ខ្លាំងជាងគេ​មួយ ។​
​សារធាតុបេ​តា​ការ៉ូ​តែន ក៏​ជួយ​នៅ​ខាងក្នុង​រាងកាយ​របស់​អ្នក​បាន​ផង​ដែរ ដោយ​វា​ជួយ​ការពារ​ស្បែក របស់​ពី​ការបំផ្លាញ​របស់​ពន្លឺព្រះអាទិត្យ ដោយ​ការជួយ​ទប់ស្កាត់ និង ព្យាបាល​នូវ​កោសិកា​ដែល​បាន​ប្រឈម​ខ្លាំង​ទៅនឹង កាំរស្មី​យូ​វី​។ វា​ក៏​ជា​សារធាតុ​បំប៉ន​ដ៏​ល្អប្រសើរ ចំពោះ​សុខភាព​ភ្នែក​របស់​អ្នក ព្រមទាំង​មាន​ទំនាក់ទំនង​ផងដែរ ក្នុង​ការជួយ​បង្ការ​នូវ​ការបាត់បង់​នូវ​សម្តត្ថភាព​នៃ​ការមើលឃើញ និង ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ​។​
៤.​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ សារធាតុ​ម៉ង់​ហ្គា​ណែ​ស​
​ម៉ង​ហ្គា​ណែ​ស គឺជា​សារធាតុ​រ៉ែ​ម្យ៉ាង ដែល​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ដ៏​អស្ចារ្យ​មួយចំនួន ចំពោះ​សុខភាព​។ វា​គឺជា​សមាសធាតុ​ស្នូល នៅ​ក្នុង​កត្តា​មេ​តា​ប៉ូលីស​នៃ កាបូ​អ៊ី​ដ្រាត ដែល​ជួយ​ទ្រទ្រង់​នូវ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ ក្នុង​ឈាម​អោយមាន​ស្ថេរភាព​ល្អ​។
​វា​ក៏​ជា​កត្តា​មួយ​នៅ ក្នុង​អង់ស៊ីម ដែល​មាន​តួនាទី​យ៉ាងសំខាន់ ក្នុង​ការបង្កើត​នូវ​ថាមពល ក៏ដូចជា​ជួយ​អោយ មានការ​ប្រើ​នូវ​សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រតិកម្ម​អុកស៊ីត អោយមាន​ប្រសិទ្ធិភាព​ល្អ​បាន​ផង​ដែរ​។ ដំឡូងជ្វា​នេះ ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​សម្រាប់​ជួយ ព្យាបាល​ដល់​ជំងឺ​ខ្វះ​ឈាម និង រោគសញ្ញា​ផ្សេងៗ​ជាច្រើន​ទៀត​នៃ​វដ្ត​រដូវ​ចំពោះ​ស្ត្រី ។​
៥. សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C និង E 
​វា​មិន​ត្រឹមតែ​មាន​គុណសម្បត្តិ ក្នុងការ​ស្តុក​ទុក​នូវ​សារធាតុបេ​តា​ការ៉ូតែ​ន​នោះទេ ដំឡូងជ្វា​ក៏​សម្បូរ​ផងដែរ​នូវ វីតាមីន C និង E ។ ពួកវា គឺជា​វីតាមីន​ប្រឆាំង​នឹង​ប្រតិកម្ម​អុកស៊ីត​បាន​យ៉ាង​ល្អ ហើយ​មាន​តួនាទី​យ៉ាង​សំខាន់ ក្នុងការ​ការបង្ការ​នូវ​ជំងឺ​ផ្សេងៗ​ដទៃទៀត ។​
​វីតាមីន​ទាំងពីរ​នេះ ក៏​មាន​តួនាទី​យ៉ាង​ធំ ចំពោះ​សុខភាព​ជា​ទូទៅ និង សម្រស់​នៃ​ស្បែក និង​សសៃស​ក់ ដែល​ធ្វើអោយ​វា​ក្លាយជា ថ្នាំ​គ្រាប់​វីតាមីន​បំប៉ន​ដ៏​ល្បីល្បាញ​មួយ​។ ការរួម​បញ្ចូល​គ្នា​រវាង​សារធាតុបេ​តា​ការ៉ូ​តែន និង វីតាមីន C និង E បានធ្វើអោយ​ដំឡូងជ្វា ក្លាយ​ជា​អាហារ​ដ៏​ល្អ​មួយ សម្រាប់​បង្កើន​នូវ សម្រស់​របស់​អ្នក ដែល​សារធាតុ​បំប៉ន​ទាំងនេះ នឹង​ជួយ​ដល់​ធ្វើ​អោយ​ស្បែក​របស់​អ្នក​ស​ថ្លា និង សសៃស​ក់​មាន​ទម្ងន់​ភ្លឺរលោង​ជាប់​ជាប្រចាំ​បាន ៕

No comments:

Post a Comment